Аудитори Рахункової палати пройшли підвищення кваліфікації в Польщі

24.06.2019 14:22

Аудитори Рахункової палати пройшли підвищення кваліфікації в Польщі. Впродовж декількох днів працівники Вищої палати контролю Республіки Польща (NIK) ділилися з 30-ма українськими аудиторами досвідом, як підвищити якість контролю за ефективністю використання коштів державного бюджету.

Вища палата контролю – одна з перших установ створена у відродженій, незалежній Польщі. Вищий і незалежний державний орган оцінює функціонування держави та управління державними коштами вже 100 років. NIK – одна з небагатьох державних інституцій, діяльність якої позитивно оцінюють поляки. Соцдослідження показали, що 46 відсотків поляків підтримують вищий орган аудиту Польщі.

Минулого року NIK завершив 111 планових аудитів, опрацьовано 91 тему спеціальних контролів. В результаті контролю отримана фінансова вигода – понад 43 млн злотих (приблизно 300 млн грн).

Етика контролера, планування аудитів, аудит ефективності та співпраця з правоохоронними органами – це лише деякі теми, які порушувалися під час семінару. Українські аудитори також зустрілися з Президентом NIK Кшиштофом Квятковські та побачили як працюють їх польські колеги не лише в центральному офісі в Варшаві, а й в одному з територіальних офісів – у місті Лодзь. До речі, саме цей офіс став ініціатором проведення аудиту щодо нагляду в Польщі за використанням харчових добавок «E». Висновки виявилися невтішними – система нагляду за використанням добавок не гарантує повну безпеку харчових продуктів. Протягом року кожний поляк споживає понад 2 кг харчових добавок, різних за типом «E». Дослідження NIK показали, що поляки щодня можуть вживати до 85 різних E - добавок.

Порушувалося також питання щодо проведення спільних міжнародних аудитів. Цього року Рахункова палата та NIK планують розпочати паралельний аудит щодо працевлаштування та соціального захисту українців.

Впродовж останнього року це вже друга група аудиторів Рахункової палати, які підвищували свою кваліфікацію в NIK. До цього Вищу палату контролю Республіки Польща відвідали ще 50 українських фахівців.