Рахункова палата та Вищий аудиторський офіс Чехії планують провести паралельний міжнародний аудит щодо забезпечення прав трудових мігрантів

20.11.2019 13:31

Рахункова палата та Вищий аудиторський офіс Чехії планують провести паралельний міжнародний аудит щодо забезпечення прав трудових мігрантів. Це питання Голова Рахункової палати Валерій Пацкан обговорив під час візиту до Києва Президента Вищого аудиторського офісу Чеської Республіки, Віцепрезидента EUROSAI Мілослава Кали.

Валерій Пацкан зауважив, що Чехія – одна з найпривабливіших країн, куди українці виїжджають на роботу та навчання, і це досить болюче питання для України. Голова Рахункової палати наголосив, що дані відносно кількості українців, які перебувають в Чехії, різняться. «Але ми повинні бути впевнені, що вони мають належний захист на території іншої країни. Так само, як і громадяни Чехії, які приїжджають до України», – сказав Валерій Пацкан. Він наголосив, що такий аудит був би корисний не лише для України, а і для Чехії, оскільки важливо точно знати, скільки українців працевлаштовані офіційно. Голова Рахункової палати зазначив, що домовленості про проведення такого аудиту вже також досягнуті з польськими та словацькими колегами.

У свою чергу Президент Вищого аудиторського офісу Чеської Республіки, Віцепрезидент EUROSAI Мілослав Кала зауважив, що такий аудит важливий не лише для вищевказаних країн. За його словами, цей проєкт можна було б розширити, оскільки українці працюють в багатьох країнах Європи. Мілослав Кала додав, що результати такого аудиту могли б бути використані й іншими країнами згодом для проведення аудитів щодо забезпечення прав їх трудових мігрантів. Зокрема, йдеться про Білорусь, країни Балтії та Балкан.

Під час візиту Валерій Пацкан та Мілослав Кала підписали Угоду про співробітництво між Рахунковою палатою та Вищим аудиторським офісом Чехії.

Голова Рахункової палати підкреслив, що візит Мілослава Кали вже став потужним імпульсом для розвитку як двостороннього співробітництва між ВОА України та Чехії, так і в рамках INTOSAI та EUROSAI. «Така зустріч знакова і з огляду на те, що навесні наступного року відбудеться Конгрес EUROSAI – організації, яка об’єднує ВОА 49 країн та Європейський аудиторський суд. Не секрет, що її очолить пан Кала і Рахункова палата готова до ще більш активної діяльності у рамках EUROSAI»,  – наголосив Валерій Пацкан.

Він нагадав, що Рахункова палата очолює Робочу групу EUROSAI з аудиту коштів, виділених на попередження та ліквідацію наслідків катастроф, і Вищий аудиторський офіс Чехії достатньо плідно співпрацював з цією Групою в якості спостерігача. Валерій Пацкан запропонував чеським колегам приєднатися до Групи як постійний член. «На наступному Конгресі EUROSAI у Празі постане питання про продовження мандату діяльності нашої Робочої групи. І ми сподіваємось на підтримку, зокрема, чеських колег у цьому питанні. Ми налаштовані розвиватися і трансформуватися, розширювати спектр нашої діяльність, щоб реагувати на виклики, які виникають»,  – заявив Валерій Пацкан.

Під час зустрічі також обговорювалося питання щодо проведення регіональної конференції EUROSAI-ARABOSAI у 2021 році в Києві. Рахункова палата заручилася підтримкою Мілослава Кали в цьому питанні.

Крім того, порушувалося питання співпраці з регіональним об’єднанням керівників ВОА Вишеградська четвірка + 2. «Рахункова палата розглядає таке співробітництво як додатковий інструмент реалізації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Переконаний, що співробітництво Рахункової палати з ВОА країн Вишеградської четвірки + Група 2 буде спрямовано на подальше зближення України з Європейським Союзом та уніфікацію методів і правил здійснення зовнішнього контролю публічних фінансів. Співробітництво у такому форматі з подальшим приєднанням до регіонального об’єднання вищих органів аудиту є однією із стратегічних цілей для Рахункової палати, досягнення якої ми ставимо перед собою у найближчій перспективі», – сказав Голова Рахункової палати.

Делегація Вищого аудиторського офісу Чеської Республіки презентувала колективу Рахункової палати напрямки, де вже можна почати активну співпрацю та поділилися напрацюваннями свого ВОА. «Ми маємо співпрацювати, обмінюватися методологіями, ідеями, знаннями та даними. Щоб ми були сильнішими та краще працювали на користь наших громадян», – сказав Президент Вищого аудиторського офісу Чехії. Мілослав Кала запросив IT-фахівців Рахункової палати до участі в міжнародному хакатоні, організованому ВАО Чехії, який відбудеться в березні 2020 року в Празі. В межах заходу працюватимуть над електронним додатком, який допоможе виявляти пріоритетні аудиторські сфери, а також шукатимуть інструменти для порівняння даних аудитів. Сторони домовилися про стажування аудиторів Рахункової палати в Чехії.

«З чеськими колегами у нас багато спільних викликів і ми готові разом реагувати на проблеми у сфері екології та соціальної політики, обмінюватися досвідом, удосконалювати методології аудиту та підвищувати кваліфікацію наших фахівців», – заявив Валерій Пацкан.