Керівники ВОА України та Чехії обговорили питання посилення ефективності управління публічними коштами з керівництвом Верховної Ради

20.11.2019 17:38

Посилення міжнародної співпраці між вищими органами аудиту сприятиме здатності країн ефективно справлятися з викликами, які постають перед країнами в питанні управління публічними фінансами. Про це йшлося під час зустрічі Першого заступника Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, Голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету Юрія Арістова з Головою Рахункової палати Валерієм Пацканом та Головою Вищого аудиторського офісу Чеської Республіки Мілославом Калою, який наразі перебуває з візитом в Києві.


Голова Рахункової палати Валерій Пацкан поінформував про досягнуті домовленості між ВОА України та Чехії. Зокрема, йдеться, про проведення паралельного міжнародного аудиту щодо забезпечення прав трудових мігрантів, а також інших аудитів, обмін методиками та даними тощо. Крім того, він повідомив про ініціативу Рахункової палати провести у 2021 році в Києві міжнародної конференції EUROSAI-ARABOSAI та готовність чеських колег підтримати нас в цьому.


Зі свого боку Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук зауважив, що управління бюджетними коштами як на рівні парламентського контролю, так і на рівні аудиторських органів, зокрема, Рахункової палати України є досить ефективним. І особливо це стосується бюджетного процесу, оскільки Рахункова палата здійснює експертну оцінку проєкту Державного бюджету. Позитивно оцінив роль Рахункової палати в бюджетному процесі і Голова Комітету з питань бюджету Юрій Арістов.


Перший заступник Голови Верховної Ради також відзначив важливість проведення у травні-червні наступного року Конгресу EUROSAI у Празі, де будуть обговорюватися вкрай важливі питання щодо діяльності вищих органів аудиту. Він висловив переконання, що під час Конгресу будуть напрацьовані ті методики і рішення, які стануть у пригоді як для наших держав, так і для всіх учасників EUROSAI. Руслан Стефанчук також торкнувся питання щодо фінансової кризи у світі, яку пророкують. Водночас він вважає, що це може відкрити нові можливості для країн.


Руслан Стефанчук запевнив, що всі корисні напрацювання, визнані на загальному європейському рівні як маркер якості, будуть адекватно імплементовані у вітчизняне законодавство. «Для нас надзвичайно важливо зберігати високий рівень якості вищих органів аудиту, дотримуватися підходів, які відповідатимуть європейським стандартам і цінностям, та формувати єдині ефективні методики», - підкреслив політик.


Зі свого боку Мілослав Кала зауважив, що його візит до України збігся з візитом глави уряду Чехії. І це значний поштовх для співпраці двох країн на всіх рівнях та реалізації домовленостей. Він також наголосив на необхідності посилення міжнародної співпраці вищих органів аудиту, обміну досвідом, методиками та базами даних, щоб активно протистояти негативним явищам у сфері фінансів, які можуть спіткати кожну країну. Мілослав Кала високо оцінив роботу Рахункової палати і запевнив у всебічній підтримці з боку EUROSAI.