Валерій Пацкан про проєкт держбюджету-2022: Наявні додаткові резерви доходів – майже 33 млрд грн

28.09.2021 10:12

Рахункова палата виявила додаткові резерви доходів, не враховані у проєкті державного бюджету на 2022 рік, загалом на 32,7 млрд грн. Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан, презентуючи підсумки експертизи проєкту закону «Про Державний бюджет України на 2022 рік» на засіданні Рахункової палати.

Він зазначив, що збільшити доходи у проєкті державного бюджету можливо за рахунок надходжень податку на прибуток підприємств – 19,2 млрд грн; акцизного податку із ввезених на митну територію України тютюну та тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах – 11,3 млрд грн; рентної плати за користування надрами для видобування природного газу – 1,2 млрд грн; власних надходжень бюджетних установ – 1 млрд гривень.

Коментуючи фінансування державного бюджету, Голова Рахункової палати підкреслив, що дефіцит становитиме 3,5% ВВП, що на 0,5 відс. пункту більше від встановленої у Бюджетному кодексі межі. І додав, шо державні запозичення становитимуть 30,7% фінансових ресурсів держбюджету.

«Передбачене зростання дохідності державних запозичень (внутрішніх – до 11,7%, зовнішніх – 4,5%) призведе до збільшення видатків на обслуговування державного боргу», – зазначив Валерій Пацкан.