«Усі слідкують за тим, як Україна ефективно та прозоро використає кошти міжнародної допомоги», − Андрій Майснер

15.09.2023 12:27

Поява нового законопроєкту про діяльність Рахункової палати є позитивним кроком і сигналом усім стейкхолдерам, що вже давно настав час удосконалити діяльність Рахункової палати з погляду запровадження найкращих міжнародних практик та повноцінної імплементації міжнародних стандартів. Про це т.в.п. Рахункової палати Андрій Майснер заявив на пресконференції в Інформаційному агентстві «Інтерфакс-Україна».

«Особливо зараз, коли ми з вами знаходимось в умовах війни, і вже постають питання відбудови критичної інфраструктури. Туди йдуть шалені кошти, матеріальні ресурси не тільки українців, але й наших міжнародних партнерів. І тому коло стейкхолдерів доволі широке. Усі слідкують за тим, як Україна ефективно і прозоро використає ці кошти на зміцнення своїх спроможностей, на боротьбу з агресором і на перемогу та відбудову держави», − додав він.

Очільник інституції також нагадав, що 2015 року Верховна Рада ухвалила закон про Рахункову палату, який на той момент був надпрогресивним і врегулював безліч питань щодо незалежності інституції, закріпив види аудитів і вперше запровадив норму про застосування стандартів ISSAI.

«Безумовно, ми зацікавлені в тому, щоби народні депутати й інші суб’єкти законодавчої ініціативи, співпрацюючи, перш за все, з самою Рахунковою палатою, винайшли ту модель змін, яка дійсно піде на краще. І я впевнений, що під час розгляду цих змін у сесійній залі вони будуть керуватися принципом, перш за все, не нашкодити, щоб ми не зруйнували тих позитивних речей, які є», − наголосив Андрій Майснер.

Він додав, що Рахунковій палаті вже вдалося ухвалити складне рішення про повний перехід з 1 серпня цього року на стандарти ISSAI.

«Постсовкова традиція аудиторсько-ревізійної діяльності має канути в Лету. Безумовно, виключно аудиторська робота на основі міжнародних стандартів. Завдяки свідомим колегам з Рахункової палати, більшості членів Рахункової палати вдалося ухвалити це принципове рішення. Це відразу відмітили і наші європейські партнери, і американські, з якими ми зараз співпрацюємо. Ми маємо говорити з нашими партнерами за кордоном однією мовою. Маємо оперувати чіткими позиціями, які ґрунтуються на цифрах, фактах і зрілих аудиторських оцінках, які прийняті в усьому світі», − сказав Андрій Майснер.

Він уточнив, що Рахункова палата наразі здійснює два надважливі аудити прямої бюджетної підтримки України з боку США, а також планується перевірка ефективності використання підтримки з боку Німеччини, за яку відповідає Мінреінтеграції: забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб та інтеграція українських сімей.

Нагадаємо, законопроєкт "Про Рахункову палату" (№10044), зареєстрований у четвер у Верховній Раді, передбачає розширення мандата цього органу на всі публічні кошти, а не лише на кошти державного бюджету.