Аудиторський мандат Рахункової палати має поширюватись на всі без винятку публічні фінанси – Андрій Майснер

08.01.2024 15:59

Рахункова палата, не чекаючи оновлення законодавства, розпочала реальне реформування своєї діяльності. Про це в інтерв’ю інформаційному агентству «Укрінформ» заявив т.в.п. Голови Рахункової палати Андрій Майснер.

«Якщо ми хочемо бути достойними членами ЄС, маємо починати з самих себе. Тому Рахункова палата сьогодні активно реформується, усвідомлюючи свою роль у державних процесах в умовах війни та безпрецедентної міжнародної допомоги», – сказав Андрій Майснер.

За його словами, необхідність оновлення законодавства назріла вже давно. Нова редакція закону про Рахункову палату має забезпечити розширення мандату на здійснення за міжнародними стандартами трьох видів аудитів на всі без виключення публічні фінанси: фінансового аудиту (в тому числі консолідованої звітності), аудиту ефективності та аудиту відповідності.

«Це не мають бути окремі фрагменти, лише держбюджет і делеговані на місця повноваження як зараз, але має бути діяльність всіх чиновників усіх рівнів за кошти платників податків»,  зауважив він.

Загалом, додав Андрій Майснер, Рахункова палата має стати надійною опорою для українського суспільства з точки зору підзвітності та прозорості використання коштів платників податків. Водночас очільник Рахункової палати підкреслив, що інституція – не каральний і не слідчий орган, а має інші пріоритети та завдання.

«Ми не мисливці за відьмами і через аудити усуваємо чорні діри в публічних фінансах, економіці держави. Ця робота спрямована на ліквідацію першопричин і їх попередження, а не на гасіння пожеж і механічну констатацію наслідків», – зазначив він.

Він також наголосив, що зараз перед державними аудиторами постали нові виклики – сформувати довіру та культуру сприйняття результатів аудиту різними стейкхолдерами, як у громадянському суспільстві, так і в державі та за її межами. «Адже йдеться про довіру партнерів до України, й по суті, про наше виживання», – резюмував Андрій Майснер.