Роль парламенту в бюджетному процесі: Рахункова палата взяла участь у навчальних заходах програми партнерства INTER PARES

12.03.2024 15:50

В межах реалізації Глобального проєкту Європейського Союзу зі зміцнення потенціалу парламентів та плану партнерства за пріоритетом «Посилення ролі парламенту в бюджетному процесі, зокрема створення Парламентського бюджетного офісу (ПБО)», у м. Прага (Чехія) було організовано семінар щодо ролі парламентів у бюджетному процесі.

Воркшоп 11–12 березня приймає Палата Депутатів Чеської Республіки. Під час заходу також обговорюються питання парламентського контролю, підзвітності, бюджетного планування й бюджетування в надзвичайних умовах.

З доповідями щодо українського досвіду під час воркшопу виступили член Комітету з питань бюджету, голова робочої групи з питань створення Парламентського Бюджетного офісу Павло Фролов та керівник секретаріату Комітету з питань бюджету Верховної Ради України Андрій Ватульов. Також напрацюваннями ділилися представники парламентських органів Чехії, Франції, Норвегії, Угорщини, Литви і Данії.

Значна частина сесії воркшопу присвячена взаємовідносинам між парламентами та вищими органами фінансового контролю. Досвід Рахункової палати у цій сфері та перспективи удосконалення такої взаємодії представив Член Рахункової палати Василь Невідомий.

На фото: Член Рахункової палати Василь Невідомий, керівник секретаріату Комітету з питань бюджету Андрій Ватульов, член Комітету ВРУ із питань бюджету Павло Фролов.

Дискусія триватиме впродовж поточного тижня. Представники Німеччини долучаться до колег під час навчального візиту учасників воркшопу до німецького парламенту – Бундестагу.

 

* INTER PARES – глобальний проект ЄС зі зміцнення потенціалу парламентів у країнах-партнерах шляхом посилення їхніх законодавчих, наглядових, представницьких, бюджетних та адміністративних функцій. Проєкт фінанується Європейським Союзом, реалізується Міжнародним інститутом демократії та допомоги у виборах (International IDEA).