Контроль використання міжнародної допомоги обговорила Голова Рахункової палати з МЗС та парламентарями Норвегії

05.04.2024 11:39

Актуальні аудити Рахункової палати, зокрема, що стосуються контролю за використанням прямої бюджетної допомоги від міжнародних донорів та вдосконалення робочих процесів всередині інституції обговорила Голова Рахункової палати Ольга Піщанська під час зустрічей з представниками Норвезького агентства розвитку співробітництва (NORAD), Міністерства закордонних справ Норвегії (Utenriksdepartementet) та представниками комітетів Парламенту Норвегії. Зустрічі відбулися в межах робочого візиту Ольги Піщанської до Осло (Норвегія) 3-4 квітня.

Під час зустрічі з представниками NORAD та Департаментом по Східній Європі МЗС Норвегії Ольга Піщанська розповіла про результати роботи Рахункової палати щодо проведення аудитів використання міжнародної підтримки, а також розповіла про плани проведення аналогічних аудитів у поточному році.

Також Голова Рахункової палати обговорила з представниками Постійного комітету з контролю та конституційних питань та Постійного комітету із закордонних справ і оборони Парламенту Норвегії діяльність інституції, актуальні аудити та процес реформування органу. Депутати  відзначили важливу роль вищих органів аудиту в умовах отримання зовнішньої донорської підтримки.

До складу згаданих вище парламентських комітетів входять члени майже усіх партій  парламенту Норвегії. При цьому усі вони мають єдину позицію щодо підтримки України.

Довідково: Норвегія є одним з найбільших донорів України та займає третє місце у світі за зобов’язаннями щодо надання допомоги нашій державі у відсотках від ВВП (1,722%) та п’яте – за абсолютними обсягами таких зобов’язань. 6 лютого 2023 р. Уряд Норвегії оголосив про п’ятирічний пакет підтримки для України – «Програму імені Фрітьофа Нансена»: 75 млрд норв. крон (близько $7,1 млрд) на період 2023–2027 рр.