НАЗК удосконалює контроль за використанням державних коштів політичними партіями

10.04.2024 16:58

Узгодити норми Закону України «Про політичні партії в Україні» з іншими законодавчими актами та усунути прогалини у процесі контролю за використанням бюджетних коштів, що виділяються політичним партіям. Такі основні положення внесло Національне агентство з питань запобігання корупції до Плану заходів щодо усунення недоліків і порушень, виявлених Рахунковою палатою за результатами нещодавнього аудиту.

Нагадаємо, у Звіті про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених на забезпечення діяльності Національного агентства з питань запобігання корупції та фінансування статутної діяльності політичних партій, стану внутрішнього контролю головного розпорядника коштів державного бюджету(за період ІІ півріччя 2021 року – І півріччя 2023 року) йшлося про те, що кошти державного бюджету, спрямовані партіям на фінансування їх статутної діяльності, фактично витрачались за відсутності законодавчо визначених обмежень та визначених напрямів використання.

Так, аудит засвідчив, попри те, що законодавство передбачає щорічне виділення коштів партіям на статутну діяльність, чинні законодавчі акти не містять навіть визначення поняття «статутна діяльність політичної партії». Рахункова палата рекомендувала НАЗК та іншим уповноваженим органам врегулювати ці питання.

Згідно з Планом заходів, затвердженим НАЗК, зокрема, передбачено подати на розгляд Кабінету Міністрів України законопроєкт про внесення деяких змін до Закону України «Про політичні партії в Україні», що дозволять узгодити норми цього закону з іншими законодавчими актами. Змінами передбачено, у тому числі, визначення поняття «статутна діяльність політичної партії», а також напрямів та обмежень щодо використання коштів на фінансування статутної діяльності політичних партій. Також НАЗК планує зобов’язати місцеві організації політичних партій зі статусом юридичної особи відкривати окремі рахунки для отримання від центрального апарату політичної партії коштів державного фінансування статутної діяльності. Відповідні зміни планується втілити до кінця поточного року.

Рахункова палата здійснює системний контроль за реалізацією наданих нею рекомендацій та широко інформуватиме громадськість про його результати.