Василь Невідомий: «Ми маємо намір охопити аудитами якомога більше коштів головних розпорядників»

12.07.2024 17:33

Про необхідність забезпечення максимальної прозорості та підзвітності бюджетних процесів, перспективи та виклики створення у Верховній Раді України Бюджетного офісу, можливі зміни у процесах підготовки експертизи, обговорення та прийняття державного бюджету йшлося 12 липня під час публічної дискусії щодо посилення ролі парламенту в бюджетному процесі. Захід відбувся за ініціативи  програми USAID «РАДА: наступне покоління» та Вестмінстерської фундації за демократію.

Своїми думками щодо зазначеної тематики, зокрема, поділилися перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, Голова Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Роксолана Підласа, член Комітету ВР із питань бюджету Павло Фролов, директорка Офісу демократії та врядування Місії USAID в Україні Енн Хоппер та ін. Рахункову палату у дискусії представляли т. в. о. Секретаря Рахункової палати - керівник апарату Василь Невідомий та радник Голови Рахункової палати Дмитро Сторожук.

Учасники заходу обговорили ефективність інструментів аналізу бюджетного процесу та кращий міжнародний досвід у цій сфері. Зокрема, експерти USAID і Вестмінстерської фундації за демократію окреслили моделі бюджетних офісів європейських парламентів.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко наголосив на актуальності питання вдосконалення підходів і принципів роботи парламенту та інструментаріюРахункової палати щодо бюджетного аналізу.

«Потрібно багато працювати у напрямі посилення фінансових контролюючих функцій Парламенту, зокрема модернізуватися. На цьому акцентують так само наші партнери. Водночас питання формування підходів та розширення інструментарію Рахункової палати окреслено в Ukraine Facility й у вимогах наших донорів», — зазначив Олександр Корнієнко.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Роксолана Підласа підтримала необхідність посилення контролюючої функції парламенту, шляхом вдосконалення підходів Рахункової палати. Керівниця комітету ВРУ наголосила, що народні депутати та міжнародні партнери приділяють значну увагу цьому питанню й воно буде відображено у проєкті змін до Закону «Про Рахункову палату». 

Також директорка Офісу демократії та врядування Місії USAID в Україні Енн Хоппер наголосила на критичній важливості контролю коштів державного бюджету у воєнний час. За її словами, USAID також підтримує взаємодію Рахункової палати з аналогічним органом у Конгресі США, адже це сприяє віднаходженню найкращих шляхів контролю коштів держави та коштами донорів.

Своєю чергою т. в. о. Секретаря Рахункової палати - керівник апарату Василь Невідомий зазначив, що Рахункова палата постійно працює над вдосконаленням своїх підходів. Зокрема, у поточному році уже проведено чимало фінансових аудитів, що базуються на міжнародних стандартах та започатковано практику проведення аудиту консолідованої фінансової звітності.

«Ми розширюємо свою спроможність та маємо намір охопити аудитами якомога більше коштів головних розпорядників. Також Рахункова палата ініціювала зрушення у питанні щодо необхідності підготовки Урядом консолідованої фінансової звітності. Ця звітність, що спочатку готується Міністерством фінансів, Урядом та надалі передається парламенту, обов’язково має містити у собі висновки за результатами її аудиту Рахункової палати. Адже це є гарантією, що ця звітність складена в усіх суттєвих аспектах правильно, достовірно», - наголосив Василь Невідомий.

Також Василь Невідомий розповів про плани Рахункової палати щодо вдосконалення її річного звіту, зокрема включення до цього документу інформацію про рекомендації, що не отримали належного реагування з боку об’єктів аудиту, чи вжиті ними заходи були недостатніми для усунення тих ризиків та ін.

Нагадаємо, наприкінці червня відбувся круглий стіл присвячений значенню аудиту консолідованої фінансової звітності на рівні Уряду для підвищення якості управління ресурсами держави. Участь у заході взяли керівники та профільні спеціалісти Рахункової палати, а також представники Верховної Ради, Мінфіну, Представництва Європейського Союзу, Державної аудиторської служби та Аудиторської палати України, Державної казначейської служби та наукової спільноти та Проєкту «Зміцнення потенціалу зовнішнього аудиту відповідно до міжнародних стандартів» (EU4ACU).