Виконання рекомендацій Рахункової палати у сфері правоохоронної та антикорупційної діяльності мало фінансово-економічний ефект у сумі 16,6 млрд грн

27.08.2024 13:26

Одним із пріоритетів Рахункової палати на 2024 рік є підвищення рівня виконання її рекомендацій та запровадження системного моніторингу за цим процесом, що  позитивно впливатиме на життя суспільства і, як наслідок, свідчитиме про результативність роботи інституції.

У межах реалізації цієї цілі Рахункова палата запроваджує практику аналізу виконання її рекомендацій за сферами. Одним із перших напрямів  такого аналізу є виконання рекомендацій, наданих у сфері управління правоохоронних та антикорупційних органів. Загалом аудиторами було проаналізовано виконання понад 200 рекомендацій, наданих у період з 2018 по 2023 роки, та оцінено їх вплив на діяльність відповідних органів.

Результати аналізу засвідчили високий рівень виконання рекомендацій (81,2%), що сприяло впровадженню системних змін у відповідних сферах.

Так, на виконання рекомендацій прийнято 8 законодавчих актів, 13 актів Уряду, 18 нормативно-правових та 46 нормативних актів, які забезпечили упорядкування повноважень, удосконалення порядків і процедур функціонування окремих органів, затвердження необхідних планів, концепцій та стратегій, впровадження методик, стандартів і норм.

Завдяки виконанню рекомендацій Рахункової палати також врегульовано низку організаційно-адміністративних питань та суттєво покращено організаційно-управлінські функції правоохоронних та антикорупційних органів, зокрема:

- упорядковано і оптимізовано систему органів у сфері управління МВС;

- удосконалено структуру Нацгвардії;

- підвищено ефективність управління майном та забезпечено безбар’єрний простір у підрозділах Нацполіції;

- унормовано питання соціально-побутового забезпечення військовослужбовців СБУ;

- врегульовано  процедури здійснення публічних закупівель в Офісі Генпрокурора;

- врегульовано питання щодо ліцензування окремих видів діяльності та обліку міжнародної технічної допомоги;

- покращено кадрову політику і роботу з документами та інформацією;

- вдосконалено процес прийняття управлінських рішень.

За підрахунками аудиторів, впровадження рекомендацій Рахункової палати мало фінансово-економічний ефект у сумі 16,6 млрд грн:

-  257,0 млн грн – відшкодовано непродуктивних витрат;

-  780,0 млн грн – розпочато процедури повернення коштів;

- 15 579,1 млн грн – підвищено ефективність управління майном (відновлено облік матеріальних активів, оформлено право власності тощо);

-  4 млн грн – скорочено витрати державного бюджету.

«Наше дослідження засвідчило, що загалом реалізація рекомендацій Рахункової палати  позитивно впливає на суспільство, адже це сприяє посиленню спроможності правоохоронних та антикорупційних органів забезпечувати оперативне реагування на виклики, надавати якісні та доступні публічні послуг, що підвищує безпеку громадян та стійкість громадського порядку. Результати дослідження ляжуть в основу планування наших наступних кроків щодо цих сфер, а також  свідчитимуть про результативність проведених аудитів», - зазначила член Рахункової палати Єлизавета Пушко-Цибуляк, відповідальна за напрями правоохоронної та антикорупційної діяльності й громадського порядку.

Довідково:  зазначене дослідження ґрунтується на Міжнародних стандартах вищих органів аудиту ISSAI 100, що  проводилося з урахуванням принципів INTOSAI (P12)Цінність і переваги вищих органів аудиту – вплив на життя громадян.

Під час аналізу використано настанови щодо системи КРІ та вимірювання впливу (Керівництво з питань управління результативністю Рахункової палати), а також практичний досвід вищих органів аудиту країн-членів Європейського Союзу.