Керівництво Рахункової палати зустрілося з головою Чернівецької ОВА

19.09.2024 16:21

Посилення взаємодії Рахункової палати з органами місцевого самоврядування, міжнародний досвід у цій сфері, майбутні законодавчі зміни, що стосуються державного зовнішнього фінансового контролю обговорили 19 вересня Голова Рахункової палати Ольга Піщанська та голова Чернівецької обласної військової адміністрації Руслан Запаранюк.

У зустрічі також взяли участь член Рахункової палати Єлизавета Пушко-Цибуляк, т. в. о. Секретаря Рахункової палати – керівника апарату Василь Невідомий, радник Голови Рахункової палати Дмитро Сторожук та заступник начальника Територіального управління Рахункової палати по Вінницькій,  Хмельницькій та Чернівецькій областях (у м. Вінниця) Петро Янковський.

Ольга Піщанська розповіла, що ухвалений 19 вересня у першому читанні законопроєкт №10044-д передбачає внесення суттєвих змін до Закону України «Про Рахункову палату», зокрема щодо розширення повноважень Рахункової палати здійснювати аудит коштів місцевих бюджетів, державних підприємств і інших суб'єктів, у яких є частка державної власності, комунальних підприємств, окремих органів.

Голова Рахункової палати зазначила, що інституція готова надати місцевим органам влади необхідну підтримку та консультації в межах своїх повноважень задля уникнення системних недоліків в управлінні публічними фінансами.   

Також під час зустрічі Василь Невідомий розповів про міжнародний досвід взаємодії вищих органів аудиту з органами місцевого самоврядування, зокрема навів приклад успішної системної роботи ВОА Німеччини.

Руслан Запаранюк у відповідь поінформував учасників зустрічі про результати функціонування при Чернівецькій ОВА групи «Прозорість і підзвітність», яка працює над виявленням та запобіганням нецільового використання бюджетних коштів, співпрацю у цьому напрямі з правоохоронними органами та громадами області. 

До відома, Рахунковою палатою від початку року на об’єктах контролю Чернівецької області в рамках проведення аудитів було здійснено два контрольних заходи, а до кінця року планується ще три.

Раніше Голова Рахункової палати провела низку зустрічей в межах робочих поїздок до регіонів. Зокрема, 29 серпня зустрілася з керівником Дніпропетровської ОВА, 21 серпня  відвідала Вінниччину, де поспілкувалася з керівництвом області та міста, 8 серпня зустрілася з очільником Харківської області, а 25 липня провела  зустріч з керівництвом Одещини.